BES

Van onze correspondent
The Bottom - Op 16 april organiseerde de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) een seminar op Saba over de cruciale rol van samenwerking bij het herstel van ecosystemen voor de Nederlandse Cariben. Dit seminar was gericht op het bevorderen van samenwerking om de natuur te beschermen en bracht belangrijke personen uit de hele Nederlandse Cariben samen om bestaande voorbeelden en toekomstige doelen te delen.

F12 EcoDe Verenigde Naties hebben dit decennium uitgeroepen tot ‘het decennium voor het herstel van ecosystemen’, waarbij het belang van ecosysteemherstel wordt benadrukt en gerelateerde activiteiten worden bevorderd. Als toonaangevende netwerkorganisatie op het gebied van natuurbescherming in Caribisch Nederland (CN) benadrukt de DCNA al meer dan 25 jaar de boodschap van samenwerken. De noodzaak om samen te werken geldt onder meer voor ecosysteemherstel op bijvoorbeeld koraalriffen en mangroven.

Het seminar van een halve dag, getiteld ‘Het succes van natuurbeschermingsprojecten hangt af van effectieve samenwerking’, bracht leden van elk van de zes parkbeheerorganisaties van de eilanden, lokale experts, onderzoekers, overheden, de lokale gemeenschap en NGO’s uit de Nederlandse Cariben samen. Het seminar omvatte presentaties over verschillende samenwerkingsprojecten, waaronder het Coral Reef Early Warning System (Crews), het Resembid Reforestation Project, het Diadema Raak II-project, het COastal Resilience Needs Assessment (Corena)-project en de projecten van Sea and Learn en de Coastal Feasibility Study van de DCNA en het Wereld Natuur Fonds Nederland (WWF-NL). Sprekers benadrukten de noodzaak van samenwerking tussen natuurgerichte en niet-natuurgerichte organisaties en tussen lokale, regionale en internationale partners om de inspanningen voor natuurherstel te maximaliseren.

,,In een wereld waar ecologische grenzen geen grenzen kennen, kan de strijd voor het behoud van de lokale biodiversiteit niet alleen worden gedragen door individuen of een enkel eiland. Het is een collectieve inspanning die samenwerking vereist van verschillende belanghebbenden, waaronder lokale gemeenschappen, overheden en internationale organisaties. Dit seminar is niet alleen bedoeld om te discussiëren, maar ook om actie te katalyseren en onze inzet voor deze zaak te versterken”, aldus Arno Verhoeven, directeur DCNA. ,,Uw toewijding en expertise zijn van onschatbare waarde bij het bevorderen van natuurbehoud. De DCNA kijkt reikhalzend uit naar verdere samenwerking in ons gezamenlijke streven naar een duurzame toekomst.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.