Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het beleid van de regering richt zich op de verkeerde factoren. In plaats van naar het aantal vergunningen te kijken, is het beter om een grens te stellen aan het aantal toeristen dat naar Aruba komt.

arutoeristenplafDe leus ‘No More Hotels’ zou moeten worden vertaald in een toerismeplafond.
Partijleider Miguel Mansur (Accion21) zegt dit in een reactie op de aankondiging van het nieuwe toerismebeleid. ,,Aruba Tourism Authority deed in 2018 onderzoek naar de carrying capacity. Daaruit bleek dat Aruba op alle 19 indicatoren boven de toelaatbare waardes zit. Met andere woorden, de capaciteit is bereikt.”
Toerisme-minister Dangui Oduber (MEP) wil alleen nog vergunningen uitgeven aan boutique hotels, maar heeft volgens Mansur niet een beschrijving gegeven van wat een boutique hotel is. ,,Normaal gesproken heeft een boutique hotel minder dan honderd kamers. In het geval van Port City hebben we begrepen dat het om twee hotels gaat van tweehonderd kamers”, zegt Mansur. ,,Als de carrying capacity uitwijst dat we aan onze grens zitten, betekent dit dat we geen plek hebben om nog meer toeristen te laten komen. Het maakt geen verschil in wat voor soort hotel ze willen verblijven.”
Volgens Mansur stevent Aruba af op een recordaantal bezoekers van 1.240.000. ,,Het wordt echt tijd om na te denken over een toerismeplafond.” Mansur suggereert daarnaast om de hotels en de vakantiewoningen met elkaar te laten concurreren. ,,Dit zal waarschijnlijk ook zorgen dat er minder rechtszaken worden gevoerd, door hotels die al een vergunning hebben en te maken krijgen met een minder aantal kamers. Het zou veel beter zijn als bestaande hotels gaan renoveren en hun dienstverlening verbeteren.”
De oppositiepartij noemt ook dat niet elke toerist evenveel uitgeeft. Er zijn toeristen die 850 dollar uitgeven, maar je hebt ook toeristen die 250 dollar per dag uitgeven. Mansur noemt verschillende landen - zoals Peru en de Canarische eilanden - waar al een maximaal aantal toeristen per jaar is afgesproken. ,,De bevolking protesteerde daar tegen de groei van het toerisme en de druk die dit op het land ligt. Aruba voelt die druk ook.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.