Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Directie Telecommunicatiezaken heeft een workshop georganiseerd over de frequentie van het mobiele netwerk van 5G. Adviesbureau Stratix presenteerde een nieuw model om op Aruba in te voeren. Hun advies is om jaarlijks een vast bedrag in rekening te brengen, ongeacht het gebruik.

F14ARU 5GAan de workshop namen diverse stakeholders deel. Vertegenwoordigers uit de telecommunicatiesector, overheidsdiensten, havenbedrijf APA, werkgeversorganisatie Atia, elektriciteitsbedrijf Elmar, waterbedrijf WEB, de luchthaven, het Korps Politie Aruba en Guarda Nos Costa.

Rudolf van der Berg van het Nederlandse bureau Stratix gaf de presentatie. Stratix is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau en gespecialiseerd in communicatie-infrastructuren en diensten. Het bedrijf is gevestigd in Hilversum. Hij liet de deelnemers zien welke investeringen nodig zijn om op Aruba de infrastructuur op orde te brengen voor de vijfde generatie in mobiele netwerken. Het huidige systeem dat Aruba heeft, dateert van 2002. Om de snelheid hoog te houden, zijn investeringen noodzakelijk. Dat is duur. Stratix liet zien dat het mogelijk is om een nieuw model te introduceren dat mee kan met de ontwikkelingen in de telecommunicatiesector.

Tijdens de workshop gaf Van der Berg het advies om een vast bedrag in rekening te brengen, zonder dat wordt gekeken naar de hoeveelheid die wordt gebruikt. Het voordeel van een vast bedrag is dat 5G daarmee toegankelijk en bereikbaar wordt voor iedereen. Zijn presentatie leidde tot een discussie onder de deelnemers.

5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. Een uitleg hierover staat op de website van de Consumentenbond. 5G zorgt voor heel snel mobiel internet. In theorie wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. De capaciteit van het netwerk is veel groter dan bij 4G. Er kunnen meer en hogere frequenties worden gebruikt, waardoor het netwerk een betere dekking en een beter bereik heeft.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.