DMO presenteert visieplan ‘The World of Punda’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het oude postkantoor in Punda zal een transformatie ondergaan en moet het nieuwe nationale theater van Curaçao worden. Dat is in ieder geval een van de speerpunten uit het visieplan voor Punda, dat de Downtown Management Organization (DMO) maandag presenteerde aan onder meer de ministers Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling, Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en Javier Silvania (beiden MFK) van Financiën en andere vertegenwoordigers van de overheid.

F01 Postkantoor Punda theater 1 DushiHoewel het theater slechts een van de ideeën in het plan is, is het volgens Hans van Aalst, de op Curaçao wonende expert op het gebied van citymanagement en binnensteden, die in opdracht van DMO het visieplan opstelde, wel een essentieel onderdeel. ‘The World of Punda’ is de naam die het plan meekreeg.

Het hebben van een goed functionerend theater in de binnenstad, zorgt ook voor een aanzuigende werking voor andere ondernemers - al dan niet in de creatieve hoek - die weer bijdragen aan een bruisende en aantrekkelijke binnenstad voor zowel inwoners als bezoekers, zo is het idee.

Bovendien is een van de doelen van het visieplan om een betere verbinding tot stand te brengen tussen Punda en de andere stadswijken Pietermaai, Otrobanda en Scharloo. Een theater op de plek van het oude postkantoor langs het Waaigat kan daar volgens Van Aalst aan bijdragen.

‘Samenwerking met belanghebbenden centraal’
Benadrukt moet worden dat de komst van het theater nog geenszins definitief is. Het is nog slechts een plan. Van Aalst legt uit dat Tania Kross de plannen rondom het theater - in goed overleg met alle ministeries - verder aan het uitwerken is, om dit voor alle stakeholders zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Het idee is dat er in het gebouw niet alleen een theater komt, maar ook verschillende ruimtes voor andere creatieve beroepsbeoefenaars. Zo valt er bijvoorbeeld te denken aan atelierruimtes, maar ook aan ruimtes voor allerhande creatieve makers, waaronder theater-, carnavals- en muziekgroepen.

In een persbericht legt DMO onder meer uit wat het doel is van het plan: ,,‘The World of Punda’ heeft een grote visie: om Punda nieuw leven in te blazen door haar erfgoed te behouden, leefomstandigheden te verbeteren, diversiteit te vieren, de economie te stimuleren en duurzame economische groei te bevorderen. Met iedereen aan boord en duidelijke doelstellingen is het streven om van Punda een levendige, uitnodigende plek te maken die haar verleden eert en haar culturele rijkdom omarmt.”

Verder wordt uitgelegd dat de implementatie van deze visie ondersteund wordt door een strategisch plan, actieplan en uitvoeringsplan, waarbij samenwerking met belanghebbenden centraal staat. ,,De lancering van ‘The World of Punda’ zal gefinancierd moeten worden door verschillende bronnen, waaronder overheidsbijdragen, gezamenlijke bijdragen van vastgoedeigenaren en ondernemers”, aldus winkeliersvereniging DMO.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.