Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao moet zich nu voorbereiden op de boost in de economie die eind 2018 en begin 2019 zal plaatsvinden. Dat zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). ,,Het gaat een stuk drukker worden op het eiland.” 


Steven Martina MANDe oplevering van de nieuwe megapier, heropening van het Mariott Hotel en het Plazahotel, de eerstesteenlegging voor uitbreiding van de capaciteit van Aqualectra met nieuwbouw en een zonne-energieproject, de start van de uitbreiding van de capaciteit van Curoil voor het bunkeren van olieproducten voor de internationale markt, al deze gebeurtenissen zijn gepland voor eind 2018. ,,Dit zijn concrete projecten waar momenteel hard aan gewerkt wordt, en waarvan aannemelijk is dat deze binnen de gestelde termijn gerealiseerd worden”, zegt Martina. Die erop wijst dat deze ondernemingen voor meer toerisme, internationale handel, financiële dienstverlening en consultancy zullen zorgen. ,,Tel daarbij de overname van de raffinaderij door Guangdong Zhenrong Energy (GZE) op, en we kunnen spreken van een boost van de economie in het najaar van 2018.”
Alvorens de gemoderniseerde raffinaderij en/of de nieuw te bouwen raffinaderij realiteit is, zal de nieuwe LNG-terminal bij Bullenbaai klaar zijn. Deze LNG-terminal zal worden gebouwd door Titan Petrochemicals Group Ltd, een dochteronderneming van GZE, die bij de aanbesteding als beste uit de bus kwam. Verwacht wordt dat de onderhandelingen over het project een jaar in beslag nemen. ,,De bouw van de terminal zal vermoedelijk eind 2018 aanvangen, en dit zal aanmerkelijke werkgelegenheid opleveren”, zegt Martina. ,,Dit geldt voor de hele energiesector, die drastisch gaat veranderen.” 
Al deze investeringen en bedrijvigheid brengen een beweging van personen, goederen en diensten richting Curaçao met zich mee. ,,Het gaat aanmerkelijk drukker worden op het eiland. Daar moeten wij ons goed op voorbereiden”, zegt de minister. Die overigens de zorgen van Downtown Management Organization (DMO), dat er te veel winkelunits buiten de binnenstad zijn waardoor Punda leegloopt, niet deelt. ,,Als een ondernemer winkelunits wil bouwen, gaan we nu echt niet zeggen dat dat niet mag. Op de eerste plaats betekenen dergelijke projecten werkgelegenheid voor onze bevolking, en ten tweede zal de nieuwe Megapier voor een toename van het aantal cruiseschepen zorgen met een toestroom van toeristen naar de stad.”
Volgens berekeningen van het ministerie van Economische Ontwikkeling stijgt in 2018 ook het aantal verblijfstoeristen, inclusief de groep die voor zaken naar het eiland komt. Martina roept Curaçao op zich voor te bereiden. ,,Niet wachten tot het zo ver is, maar nu bedenken wat er dan nodig is, en daar aan werken”, zegt de minister. 
Volgens de minister heeft de economie momenteel zeer te lijden onder de grote problemen bij Insel Air, maar is deze situatie van tijdelijke aard. ,,Er komt een oplossing,” zegt Martina stellig. ,,De luchtverbinding met andere eilanden in de Caribische regio is van eminent belang voor Curacao, onze economie, voor het in stand houden van onze relaties en betrekkingen met handelspartners in de regio.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.