Van onze redactie

Rio de Janeiro - Een redding van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras kan Brazilië 5 procent van zijn nationale economie kosten. Dat zei een analist van kredietbeoordelaar Moody’s.

Hij benadrukte de mogelijk grote impact op de openbare financiën van het massale corruptieschandaal bij het olieconcern. Als Petrobras tegen eind april en eind juni geen gecontroleerde winst- en verliesrekening publiceert, kunnen schuldeisers versnelde terugbetaling eisen.

Het olieconcern heeft voor ongeveer 110 miljard dollar aan obligaties en leningen bij particuliere banken uitstaan, ofwel 5 procent van het Braziliaanse bruto binnenlands product.

,,Het is een extreem scenario dat niet het meest waarschijnlijke is”, zei analist Mauro Leos. De Braziliaanse overheid zou volgens hem Petrobras ook kunnen steunen met nieuwe leningen of financiële garanties in plaats van met contant geld. Het maakt het bedrijf niettemin ‘een potentieel hoog risico’ voor de kredietwaardigheid van Brazilië, die nog slechts twee stapjes boven ‘junk-niveau’ staat.

Ook het Nederlandse SBM Offshore is betrokken bij het onderzoek naar corruptiepraktijken bij Petrobras. Medewerkers van Petrobras zouden de afgelopen jaren veel smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers die uit waren op opdrachten van het olie- en gasbedrijf.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.