Al het nieuws

Met betrekking tot een nieuw ziekenhuis lijkt er eindelijk een goed plan te liggen. Wat Fundashon Hospital Nobo (FHN) deze week op tafel heeft gelegd, komt degelijk en serieus over. Dat begint al met de bestuursleden die de stichting richting geven, met professor Bob Pinedo als voorzitter. Dit werk doen zij overigens onbezoldigd. FHN is eind 2009 opgericht om het project van het nieuwe algemene ziekenhuis van Curaçao te trekken volgens het Deventer model. Eind mei 2010 ligt het businessplan er al en geeft het Bestuurscollege groen licht voor de volgende stap: de ontwerpfase. Terecht, want Curaçao verdient een nieuw ziekenhuis. Hopelijk krijgt de stichting de maatschappelijke en politieke steun die nodig is voor het welslagen voor zo’n ambitieus, maar noodzakelijk project.
Het zou een goede zaak zijn als er géén onnodige discussie komt over de locatiekeuze. FHN heeft overtuigend en op basis van objectieve criteria alle voor- en nadelen op een rij gezet en komt eensluidend en vastbesloten tot de keuze voor Groot Piscadera. Geografisch gezien hartje Curaçao, maar ook een plek waar nog ruimte is en bovendien - gezien de opleidings- en onderzoekfunctie die het ziekenhuis óók en nog nadrukkelijker wil gaan spelen - op een steenworp afstand van universiteit UNA en verplegersopleiding IFE.
Het is zaak dat de overheid, samen met winkeliers- en belangenverenging SKO maar ook Otrobanda als geheel nu al uitkijken naar een nieuwe bestemming voor het gebouw van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) over vijf jaar, wanneer FHN belooft dat het nieuwe ziekenhuis er staat. Want het vertrek van het ziekenhuis uit Otrobanda hoeft niet te leiden tot de dood van dit stadsdeel; integendeel, gezien de veelbelovende (toeristische) ontwikkelingen rond het Rifgebied, mits tijdig wordt uitgekeken naar haalbare alternatieve functies.
Minder overtuigend is de stichting vooralsnog over de financiering. Dat de lokale financiële markt overliquide is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat banken en andere financiers hun gelden zomaar ergens in beleggen. Het Sehos kampte vrijwel altijd met tekorten en kan nauwelijks break even draaien, laat staan met een enorme financieringslast. Met een nieuw ziekenhuis zullen veel efficiencyvoordelen kunnen worden behaald, maar voor rente en aflossing van 430 miljoen is veel méér nodig. Daarvoor moet in feite de gezondheidszorg op de helling. De recente discussie over de medicijnprijzen is een goed begin hiervan.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.