Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao heeft sinds gisteren een stemwijzer. Burgers die nog niet weten op wie ze bij de komende verkiezingen gaan stemmen, kunnen aan de hand van 44 stellingen erachter komen welke partij het dichtst bij de eigen voorkeur ligt.
Op votasabi.com is de stemwijzer in te vullen in het Nederlands of Papiaments. Iedere stelling kan met ‘ja’, ‘nee’ of ‘neutraal/geen mening’ beantwoord worden, of kan worden overgeslagen. Ook kan men aan iedere stelling extra gewicht geven. Aan het einde van de enquête krijgt de invuller een rangschikking te zien van de partijen die het meest en minst goed bij hem passen, en op basis van welke thema’s.
De stemwijzer is een initiatief van softwareprogrammeur Timothy Huyzen en politicoloog Gerbrand van den Eeckhout. Ze hebben de politieke partijen met de vraag benaderd welke thema’s de partijen na aan het hart liggen. De partijprogramma’s zijn als eerste leidraad genomen voor het bepalen van de thema’s. Vervolgens bepaalden de initiatiefnemers met hulp van feedback van journalisten, wetenschappers en hoofdredacteuren wat de belangrijkste thema’s zijn voor de verkiezingen. Op basis hiervan zijn de 44 stellingen samengesteld.
Vervolgens verzochten de twee de partijen om de vragen intern te beantwoorden in lijn met hun partijprogramma. Ook kon iedere partij een korte toelichting geven op hun antwoord in het Papiaments en/of Nederlands. Deze antwoorden zijn ook op de website van de stemwijzer te vinden.
Op twee na hebben alle politieke partijen input geleverd aan de stemwijzer. Kòrsou di Nos Tur van zakenman Amparo dos Santos wilde niet meewerken en Un Kòrsou Hustu van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde het te druk te hebben om de vragen te beantwoorden. Van den Eeckhout benadrukt de twee partijen er nog graag bij te willen hebben om een zo compleet mogelijk beeld te geven van het politieke landschap en hij nodigt beide partijleiders uit om alsnog hun antwoorden op de stellingen in te sturen.
In 2012 is er door vijf journalisten ook een poging gedaan om een stemwijzer te ontwikkelen. Echter weigerden de drie coalitiepartijen MAN, MFK en Pueblo Soberano mee te werken, omdat de stellingen ‘te suggestief’ zouden zijn. Hierdoor besloten de initiatiefnemers destijds geen stemadvies uit te brengen. Volgens Van den Eeckhout is ook bij de verkiezingen van 2008 gepoogd een stemwijzer te ontwikkelen, maar ook dit liep op niets uit.
De politicoloog vertelt hoe hij samen met zijn collega de stemwijzer in korte tijd op poten heeft gezet, nadat ze besloten de krachten te bundelen. ,,Een paar weken geleden was er nog helemaal niets. We zijn twee weken lang bijna fulltime en op eigen kracht bezig geweest om de stemwijzer te ontwikkelen”, aldus Van den Eeckhout. Ze hebben het project naar eigen zeggen volledig zelf betaald en hebben geen financiering van externe partijen aangevraagd.
Hij zegt dat de partijen open waren in hun antwoorden en doordachte feedback en goede uitleg gaven op alle vragen. Hij bevestigt wat deze krant afgelopen maandag ook al berichtte, namelijk dat het moeilijk is gebleken om de partijprogramma’s te pakken te krijgen, omdat sommige pas op het laatste moment klaar waren. Wat hem betreft is het zaak dat zo veel mogelijk kiezers van de stemwijzer op de hoogte gebracht worden en deze ook invullen, zodat men inhoudelijk op de hoogte is welke partij het beste bij hen past.


Laatste nieuws