Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het vonnis tegen loterijbaas Robbie dos Santos en zijn ondernemingen in de zaak Bientu zijn onherroepelijk geworden.

 

robbiedossantos

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekend. Het hoger beroep dat zowel door het OM als de verdediging was ingesteld is ‘in onderling overleg’ ingetrokken. Het vonnis zal nu worden uitgevoerd.
,,Wij zijn hier tevreden mee”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd. ,,Na een hoger beroep volgt mogelijk nog een cassatie en een terugverwijzing naar het Hof. Dat kan jaren duren en kost veel mankracht. Nu hebben we mensen en handen vrij voor andere belangrijke zaken.”
Dos Santos werd op 1 april 2016 veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd van drie jaar voor witwassen, valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Bovendien is een bedrag van 72,5 miljoen gulden verbeurdverklaard. Dit is het bedrag waarop beslag is gelegd. Dos Santos neemt hier genoegen mee. Voor hem betekent dit dat hij niet de kans loopt op een onvoorwaardelijke straf in hoger beroep, maar ook dat hij niet meer kan worden vrijgesproken.
In de overeenkomst tussen het OM en de verdediging van Dos Santos is verder afgesproken dat er geen ontnemingszaak komt tegen de bedrijven van de zakenman. ,,De officier van justitie had dat in de rechtszaal aangekondigd, maar dat gaat nu niet door”, aldus Serphos. Drie bedrijven van Dos Santos, The Money Game, Jamaroma Lotteries en Administratiekantoor Dollar, werden samen veroordeeld tot een boete van 125.000 gulden. Er zullen daar nu geen verdere inbeslagnames plaatsvinden. ,,Wel staat er nog een miljoenenclaim van justitie voor de vereffening van belastingen”, aldus de woordvoerder.
Over de verbeurdverklaarde 72,5 miljoen gulden is Curaçao in onderhandeling met de Verenigde Staten (VS). Het beslag is voor een groot deel in de VS gelegd. De toenmalige minister van Justitie Elmer Wilsoe probeerde in 2012 het beslag opgeheven te krijgen. Nu het geld verbeurd is verklaard hebben beide landen recht op de helft, maar Curaçao hoopt dat de VS bereid is, onder voorwaarden, meer af te staan. Dat geld zal gebruikt worden om achterstallige belastingen van Dos Santos te betalen. Wat er overblijft gaat naar het criminaliteitsfonds.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.